Als je op zoek bent naar een haag die het hele jaar lang voor privacy zorgt, maar ook de loop van de seizoenen laat zien, is een beukenhaag kopen een goed plan. De beuk (fagus sylvatica) is namelijk weliswaar geen wintergroene haagplant, maar heeft wel het hele jaar bladeren aan zijn takken. In het najaar drogen de bladeren van de fagus sylvatica uit en verkleuren ze, maar een beukenhaag verliest zijn verdorde bladeren pas als in de lente de nieuwe bladeren verschijnen.

Alleen als het in de winter extreem koud wordt, kan het zijn dat de fagus sylvatica enkele bladeren verliest, maar normaal gesproken zorgt deze bijzondere haagplant ook de hele winter voor privacy. Samen met de liguster is de beuk de enige bladverliezende plantensoort die als privacyhaag gebruikt kan worden.

Alles over de beuk

De beuk, Fagus Sylvatica, is al van oudsher een bekende soort om een haag van te maken. De soort komt vooral voor in Europa. Een beukenboom kan wel 30 meter hoog worden! Het blad staat bekend om de fraaie, glanzende kleur. Een beuk heeft niet veel onderhoud worden; eens per jaar snoeien volstaat.

De beukenhaag is onderdeel van de beukenfamilie en vindt zijn oorsprong in Europa. In Nederland en in andere delen van Midden- West en Zuid-Europa is de beukenboom al sinds de Ijstijd een inheemse boom. Rond de 18e eeuw werden beukenhagen steeds populairder. Deze veelzijdige hagen werden geplant in de tuinen van paleizen en kloosters en waren bij uitstek planten voor de welgestelden. In de jaren die hierop volgden heeft de beukenhaag alsmaar aan populariteit gewonnen. Tegenwoordig wordt de beukenhaag voornamelijk in een strakke vorm gesnoeid en gebruikt als tuin- of erfafscheiding.